Η εκπαίδευση είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Σε πολλές περιπτώσεις, η συνδρομή ενός καταρτισμένου καθηγητή μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά στην ακαδημαϊκή πορεία και την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας. Ωστόσο, η ανεύρεση του κατάλληλου για το παιδί μας καθηγητή δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.
Αναζητώντας κάποιον που να είναι εξαιρετικός δάσκαλος αλλά και συμβατός με τις ανάγκες και τον χαρακτήρα του παιδιού σας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βρείτε τον ιδανικό καθηγητή για το παιδί σας.
1.Καθορίστε τις ανάγκες του παιδιού σας
Πριν αρχίσετε την αναζήτηση, σκεφτείτε ποιες είναι ακριβώς οι ανάγκες του παιδιού σας. Χρειάζεται βοήθεια σε συγκεκριμένα μαθήματα ή γενικότερη στήριξη στην ακαδημαϊκή του διαδρομή? Έχει δυσκολίες με κάποιο συγκεκριμένο θέμα ή χρειάζεται πρόσθετη πρόκληση για να αναπτύξει περαιτέρω δεξιότητες και να διαπρέψει? Οι απαντήσεις που θα δώσετε, θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε την αναζήτησή σας.
2.Καθορίστε τα χαρακτηριστικά που αναζητάτε στον δάσκαλο
Σκεφτείτε ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για το παιδί σας σε έναν καθηγητή. Θέλετε κάποιον με πολυετή εμπειρία ή κάποιον νεότερο με φρέσκες ιδέες? Θέλετε κάποιον που εξειδικεύεται σε συγκεκριμένο τομέα εκπαίδευσης ή κάποιον που είναι ευέλικτος σε περισσότερα πεδία εκπαιδευτικά? Καθορίζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, θα βοηθήσετε τα κριτήρια της αναζήτησής σας.
3.Εξερευνήστε πιθανές πηγές
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρείτε καθηγητές. Μπορείτε να αναζητήσετε σε διαδικτυακές πλατφόρμες που συνδέουν καθηγητές και μαθητές, να ρωτήσετε γνωστούς και φίλους για συστάσεις με δασκάλους που έχουν ήδη συνεργαστεί, ή ακόμα και να επικοινωνήσετε με το σχολείο ή φροντιστήριο του παιδιού για πιθανές συστάσεις. Η πλατφόρμα καθηγητών μας idiaitera.net, διευρύνει καθημερινά τις συνεργασίες της με αξιόλογους καθηγητές και δασκάλους και χτίζει ένα πανελλήνιο δίκτυο καθηγητών γύρω από κάθε εκπαιδευτική ανάγκη.
4.Κάντε έρευνα πριν αποφασίσετε
Όταν βρείτε υποψήφιους καθηγητές, κάντε έρευνα για το υπόβαθρό τους, τις περγαμηνές τους, τις πιστοποιήσεις των γνώσεών τους, την ευελιξία στο ωράριό τους, τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες και τις αξιολογήσεις από άλλους μαθητές και γονείς. Φυσικά, στο σημείο αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο και η χρέωση ανά εκπαιδευτική ώρα που ο εκάστοτε καθηγητής θα ζητήσει, αλλά να έχετε κατά νου τη γενικότερη εικόνα της προσπάθειας και του στόχου που έχετε βάλει μαζί με το παιδί σας. Μπορείτε επίσης να συναντηθείτε μαζί τους για να καταλάβετε καλύτερα την προσέγγισή τους στη διδασκαλία και αν ταιριάζει με τις προτιμήσεις, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του παιδιού σας. Ένα πρώτο μάθημα γνωριμίας ανάμεσα σε εκπαιδευτή και μαθητή (είτε χρεώνεται είτε όχι) είναι πάρα πολύ σημαντικό για να αντλήσετε τις απαντήσεις που ζητάτε ως προς τη συμβατότητα που επιθυμείτε.
5.Δοκιμάστε πρώτα
Πριν αποφασίσετε να συνεργαστείτε σε πιο μακροχρόνια βάση με έναν καθηγητή, είναι συνήθως εξαιρετική ιδέα να κάνετε μερικά μαθήματα δοκιμής. Αυτό θα σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τη χημεία μεταξύ του παιδιού σας και του καθηγητή, καθώς και την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας του. Ύστερα από τη δοκιμή, μιλήστε ανοιχτά με το παιδί σας για την εμπειρία που είχε κατά το μάθημα, και ξεχωριστά με τον δάσκαλο ώστε να πάρετε απαντήσεις για το τί θα χρειαστεί το παιδί σας για να καρποφορήσει η εκπαιδευτική τους σχέση, πριν αποφασίσετε μία πιο μόνιμη συνεργασία.
6.Συνεργαστείτε με το παιδί σας
Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας είναι εκείνο που θα λαμβάνει τα μαθήματα και όχι εσείς. Συζητήστε με αυτό για τις εμπειρίες του, το κλίμα του μαθήματος, το τρόπο προσέγγισης των θεμάτων που διδάσκεται και το πώς αισθάνεται σχετικά με τον καθηγητή. Η γνώμη του είναι πάρα πολύ σημαντική και μπορεί να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε μια καλύτερη απόφαση, καθώς πρόκειται για μία συνεργασία με βάθος χρόνου πχ. μίας εκπαιδευτικής χρονιάς.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του ιδανικού καθηγητή για το παιδί σας αποτελεί σημαντική απόφαση και πρέπει να τη λαμβάνετε με τη συμμετοχή του παιδιού αλλά και με γνώμονα προσωπικά σας κριτήρια ως ενήλικος. Με λίγη έρευνα, ανοικτή επικοινωνία και δοκιμαστικά μαθήματα, μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο εκπαιδευτικό σύντροφο που θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητές του και να επιτύχει στο σχολείο και όχι μόνο.